Suomi 2030

Visio monikulttuurisesta, rikkaasta ja ihmisoikeuksia kunnioittavasta Suomesta vuonna 2030.

Toinen luku

Kirjoitettuaan lausunnon Joni postittaa sen Itäkeskuksen poliisille, ylijohtaja Viljaselle ja medialle. Sitten hän sammuttaa koneensa ja kerää vähäiset henkilökohtaiset tavaransa salkkuunsa. Huomenna olisi edessä siirtyminen toiselle osastolle. Maisemakonttori on hiljainen. Joni on viimeinen lähtijä, joten hän sammuttaa valot takanaan.

Joni kävelee tihkusateisessa syysillassa Hakaniemen etnobasaarin ohitse metroasemalle ja nousee länsimetroon. Matka päätepysäkille kestäisi vain 35 minuuttia ja sieltä olisi enää vajaat viisi kilometriä kotiin. Joni oli yleensä iloinen lyhyestä ja kätevästä työmatkastaan, mutta nyt olo on jotenkin masentunut.

Vaunun videoruudut välkyttävät mainoksia ja uutisotsikoita. ”IKIAn Smärtlös-eteismaila vain 799.” ”Entinen talouskomissaari Liikanen kiittelee euroalueen saavutuksia inflaation hallinnassa: Euro on ollut maailmanhistorian upein talousprojekti ja rauhanprojekti.” ”Madonnan 70-vuotisjuhlakiertueen live-DVD nyt erikoistarjouksessa vain 599.”

Rautatientorin asemalla vaunuun nousee nuorisojoukko, joka alkaa välittömästi ratsata valkoihoisia matkustajia. Joni on onneksi vaunun toisessa päässä, joten hän keskittyy tuijottamaan jalkojensa välissä puristamaansa salkkuaan. Itsepuolustuskurssilla oli opetettu, että silmiin ei saa katsoa, koska monissa kulttuureissa silmiin katsominen voidaan tulkita haasteeksi. Joni toivoo, että nuoriso kyllästyisi ennen kuin he ehtivät käydä koko vaunun läpi. Silmiin ei saa katsoa.

Nuorisojoukon levottomin riehuja erkanee porukasta ja tanssahtelee vaunun toiseen päähän, pysähtyen Jonin luo.

– Hei äijä lainaa sun puhelinta tai mä vannon mä vedän sua turpaan.

Joni kaivaa puhelimen takintaskustaan. Itsepuolustuskurssilla opetettiin, että tällaisten tilanteiden varalta on hyvä pitää aina mukanaan halpaa puhelinta, jossa on prepaid-kortti.

Nuoriso katsoo puhelinta hetken ja heittää sen sitten raivoissaan lattialle.

– Vittu paska Nokia! Wallah mä tapan sut vitun rasisti jos sä dissaat mua antamalla jonkun paskanokian.

Nuoriso alkaa läpsiä Jonia rytmikkäästi ja laajassa kaaressa molemmille poskille. Läpsäisyt eivät satu, joten Joni keskittyy suojaamaan päätä käsillään ja painaa katseensa alas, kuten itsepuolustuskurssilla opetettiin. Silmiin ei saa katsoa. Valmistauduttava torjumaan polvipotku. Arvokkaimmasta omaisuudesta pidettävä huolta.

– Fuck you bitch! Fuck you bitch! Fuck you bitch! Fuck you bitch!

Iskut läiskähtelevät käsiin, joita Joni pitää nyrkissä ohimoillaan. Vihdoin juna pysähtyy asemalle. Metrovartijat astuvat neljän ryhmänä ovesta sisään ja näkevät tilanteen.

Metrovartijat kävelevät kohti nuorisojoukkoa, joka tervehtii heitä äänekkäillä ”Jou! Jou!” -huudoilla ja jengitervehdyksillä. Metrovartijat vastaavat tervehdyksiin ja jäävät hetkeksi juttelemaan nuorisojoukon kanssa. Sitten ylivartija kävelee Jonin luo.

– Tilanne on nyt se, että teidän on oman turvallisuutenne vuoksi poistuttava tästä junasta seuraavalla pysäkillä. Me emme voi vastata teidän turvallisuudestanne.

– Joo, joo, tiedän, Joni vastaan. Olin muutenkin jäämässä seuraavalla pois.

Metrovartijat saattavat tiiviinä ryhmänä Jonin vaunun ovelle.

– Painu rasisti vittu. Vannon mä nussi sun shuluk mutsi ja sun sharmuto tytär imee mun muna.

Joni kävelee ovesta ulos taakseen katsomatta. Itsepuolustuskurssilla opetettiin, että ei pidä provosoitua silloin kun provosoidaan. Tällaisissa tilanteissa syntyy hyvin usein rasismisyytöksiä, ja pelkkä epäily tarkoittaisi työpaikan menetystä.

Joni odottaa asemalaiturilla viitisen minuuttia, kunnes seuraava juna tulee. Tällä kertaa hän pääsee päätepysäkille asti enemmittä sattumuksitta.

Metron rullaportaiden yläpäässä on pieni aukio, jonka ympärillä on ostoskeskus ja bussipysäkkejä. Laiha, noin 13-vuotias suomalaispoika tarttuu Jonin hihaan marketin nurkalla.

– Hei kuule, voisitsä hakee mulle pari lavaa koffia? Mä maksan kyllä käteisellä. Ja saat hakupalkkaa.

– Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos. Sitäpaitsi noin nuoren ei ole terveellistä juoda. Ainakaan tuollaisia määriä.

– Sä et nyt tajuu. Sä et nyt yhtään tajuu, sanoo poika ja vilkuilee taakseen marketin etuovelle, jossa nuorisojoukko tuijottaa häntä ja Jonia kiinteästi.

Joni kääntää selkänsä ja kävelee aukion toiselle laidalle bussipysäkille. Usein hän kävelee loppumatkan kotiin saadakseen vähän liikuntaa, mutta nyt ei huvita.

Hetken päästä sama laiha suomalaispoika juoksee ulos marketista pahvinen olutlaatikko molemmissa käsissään. Marketin kaiuttimet hokevat, että henkilö on tunnistettu ja näpistettyjen tavaroiden arvo tullaan vähentämään hänen lapsilisistään. Ja että alkoholin hallussapito alaikäisenä on rikos. Poika kompuroi raskaan kantamuksensa alla, kunnes etuovella päivystävä nuorisojengi vapauttaa hänet taakasta ja juoksee pimeyteen. Poika jää seisomaan marketin ovelle eksyneen näköisenä.

”Sirusi on tunnistettu. Palauta näpistetyt tavarat välittömästi, tai niiden arvo tullaan vähentämään sosiaalietuuksistasi (lapsilisä). Alkoholin hallussapito alaikäisenä on rikos. Sirusi on tunnistettu…”

Joni nousee bussiin.

Ensimmäinen luku

Mainokset

13 comments on “Toinen luku

 1. reino
  15.10.2012
 2. Yrjöperskeles
  15.10.2012

  Heitin sulle kovasti positiivisen kommentin jo aikaisempaan juttuusi, mutta se on seikkaillut virtuaaliavaruudessa jo pari päivää. WordPress temppuilee. Saas nähdä, tuleeko tämä läpi. Ja varsinainen kommentti: tällä menolla tämä ei ole scifiä.Tämä on suomalaista todellisuutta vuonna 2030.

  • reino
   15.10.2012

   Kiitos kehuista. Kyllä se ensimmäinenkin kommentti nyt jo näkyy. Mulla on se ”kirjoittajan ensimmäinen kommentti hyväksyttävä ja sen jälkeen menee sukkana” -valinta päällä.

   Tässä on tosiaan vaikeinta se, että aina välillä meinaa väkisinkin unohtua, että nää jutut kertois niinku vuodesta 2030.

 3. acc
  16.10.2012

  Onkohan kirjoittaja käynyt aikamatkalla lähitulevaisuudessa? Hyvin on kirjoitettu. Jo nyt 2012 tunnelmat alkavat olla tuollaisia ja nykykehityksellä voimistuvat kirjoittajan kuvailemaan tasoon.

  Olisikohan kirjoittajalla nyt paikka tehdä romaani ja saada se myyntiin. Voisi rikkoa Sofi Oksasen ennätykset.

 4. reino
  16.10.2012

  Reino Reinosen Rikastus murskasi Sofi Oksasen Puhdistuksen. 😉

 5. reino
  17.10.2012

  Samaan teemaan sopii hyvin yksi Fjordmanin kovimmista kirjoituksista tähän asti. Alkaa normaalina feministien bashauksena, mutta puolivälin jälkeen kunhan Breivik on saatu käsiteltyä päästään varsinaiseen asiaan.

  gatesofvienna.blogspot.fi/2012/10/feminism-and-defeated-tribes.html

 6. reino
  27.10.2012

  Emme voi taata turvallisuuttanne -kortti käytännössä:

  http://rahmispossu.net/2012/10/27/koyhdytetty-monikulttuurijuhla-norrebrossa/

  Monikulttuurissa kaikilla on omat säännöt.

 7. reino
  27.10.2012

  Rähmiksen uutiskeskus on todellinen yksittäissattumusten aarreaitta:

  http://rahmispossu.net/2012/10/27/terho-epailee-orebron-parkkipirkkojen-janistavan/

 8. reino
  2.11.2012

  Erään naisen mies huiputti ostamaan 30 000 euron Dodgen lupaamalla hoitaa kaikki kustannukset.

  Oikeus piti tekoa törkeänä. Auton lisäksi Dariush Essa Abbasali Kani, 24, painosti naisystävän ottamaan lukuisia pikavippejä.

  Miehen uhreiksi noin neljän vuoden aikana joutui seitsemän naista.

 9. reino
  7.12.2012

  Ulkomaalaistaustaisen 19-vuotiaan miehen epäillään painostaneen 17-vuotiasta tyttöystäväänsä harrastamaan seksiä maanmiestensä kanssa.

  Syyteharkinnassa käsitellään yhteensä yhdentoista 18–53-vuotiaan miehen tapausta. Uhrin poikaystävää epäillään törkeästä parituksesta, laittomasta uhkauksesta ja pahoinpitelystä. Mies oli vangittuna esitutkinnan aikana, mutta Keski-Suomen käräjäoikeus vapautti hänet sittemmin.

  Osaa miehistä epäillään seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta, osaa epäillään pakottamisesta sukupuoliyhteyteen. Kolmea miestä epäillään myös paritusrikoksesta.

  Tapausta käsitellään suljetuin ovin, mutta poliisin mukaan käräjäoikeus antanee asiasta julkisen selosteen aikanaan.

  http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194781839300/artikkeli/mies+pakotti+teini-ikaisen+tyttoystavansa+seksiin+11+miehen+kanssa.html

 10. reino
  14.12.2012

  Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi tänään, missä vaiheessa kohuttu tienkäyttömaksu on tällä hetkellä. Ja pitkällähän se näyttää jo olevan. Tammikuussa Jorma Ollilan työryhmä kuulee laitevalmistajia siitä, millaisia veronkeruujärjestelmiä on tarjolla.

  Ryhmä on joutunut pohtimaan verojen keruuseen liittyvän teknologian lisäksi myös sitä, onko kyse maksusta vai kenties verosta. Työryhmä esittää, että puhuttaisiin verosta.

  Liikenneministeri Merja Kyllösen alkuperäinen ajatus oli, että tällä verolla korvattaisiin joko osittain tai kokonaan nykyiset autoiluun liiittyvät verot. Ja tällä linjalla työryhmäkin näyttää työtään jatkavan.

  Tienkäyttöveroa perittäisiin auton omistajalta tai haltijalta, ja edelleen korostetaan sitä, että kyse ei ole pääkaupunkiseudun ruuhkaverosta vaan sitä perittäisiin koko maassa.

  Samalla joudutaan arvioimaan myös sitä, millaisia huojennuksia tai jopa verosta vapautuksia voitaisiin antaa. Myös ulkomaisten autoilijoiden saattamista veron piiriin mietitään kuumeisesti.

  Kysymys yksityisyyden suojasta askarruttaa

  Lainsäädännöllisesti tienkäyttöveron ja sen keräämisen on suunniteltu noudattavan eurooppalaista tiemaksujärjestelmää koskevia säädöksiä.

  Yksi iso kysymys tähän liittyen on ollut se, miten yksityisyyden suoja turvataan, jos ja kun autoilijan liikkeistä ja ajokäyttäytymisestä aletaan kerätä varsin yksityiskohtaistakin tietoa viranomaisille.

  Työryhmän vetäjän Jorma Ollilan mielestä tämäkin asia on ratkaistavissa, kun järjestelmän suunnittelussa otetaan alkuvaiheesta lähtien huomioon yksityisyyden suojaa mahdollisimman vähän rajoittava vaihtoehto.

  – Tiedot olisivat suojattuja, ja niitä pääsisivät käsittelemään vain ne viranomaiset, joilla on siihen oikeus, sanoo Ollila.

  Oli miten oli, tässä vaiheessa näyttää siis siltä, että kansalaisten käyttäytymisestä tullaan keräämään tulevaisuudessa yhä enemmän tietoa.

  Työryhmä jatkaa työtään ensi vuoden loppuun saakka.

 11. reino
  25.12.2012

  Libanonilais- ja kurdijengit Saksassa:

  “Germans Are Considered Easy Prey”
  http://gatesofvienna.blogspot.fi/2012/12/germans-are-considered-easy-prey.html

 12. Sologdin
  11.3.2013

  Upeaa futuristis-tieteellistä analyysiä! Yksityiskohtia myöden harkittua (”pelkkä epäily tarkoittaisi työpaikan menetystä”) tragikomediaa siitä mihin yhteiskuntamme on menossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 15.10.2012 by in Kirjan luvut.
%d bloggers like this: